SchoolgoochelaarOnze Kinderen En Alcohol

Onze Kinderen En AlcoholOnze Kinderen En Alcohol. Een goede leeftijd om te beginnen met bewustzijn over alcohol (en het gebruik ervan) voor onze kinderen is zo vroeg mogelijk. En dat is de basisschoolleeftijd. Onze kinderen zijn dan oud genoeg om kennis op te doen en de gevaren ervan te kunnen gaan realiseren.

De GGD en diverse regio’s hebben voor groep 8 een methode hiervoor ontwikkeld. En dat is het ”Alcohol nee”- contract. Het doel erachter is om voor kinderen een

 

 

bewustzijn voor alcohol en roken te ontwikkelen. En om onze groep 8 klassen goede informatie te geven. Ook is het de bedoeling dat ouders met hun kinderen gesprekken gaan voeren over deze onderwerpen.

Groep 8 is uitgekozen als juist moment, omdat na de zomervakantie deze groep kinderen naar het voortgezet onderwijs gaan. Hier komen voor al onze kinderen diverse verleidingen voorbij, en alcohol is daar een van. Daarom is dit het moment om de onderwerpen roken en alcohol te bespreken.

De leerlingen in de gemeenten Buren, Culemborg, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neerijnen, Tiel en Zaltbommel ontvangen een speciaal `Alcohol nee’-contract dat ze samen met hun ouders kunnen ondertekenen. Ze beloven  hun ouders/verzorgers geen alcohol te drinken tot ze 18 jaar zijn. Tevens ontvangen de ouders een folder over roken.  Ze staan niet alleen, de partijen werken ook samen met voortgezet onderwijs instellingen, sportverenigingen en festivals in Rivierenland samen.

Wanneer leerde jij iets over alcohol?

————–

Franz Pieters • Ik geloof niet erg in papieren verklaringen, wel in openhartige en eerlijke sensibiliseringsgesprekken, getuigenissen waarna reflectie toelaat met ‘geprikkelde’ jongeren de reacties o.l.v. volwassenen (ouders, leerkrachten, sporttrainers, scoutsleiders, …) tot juiste proporties te herleiden. Immers verbieden is gebieden en je kan beter jongeren op hun gezond verstand aanspreken