SchoolgoochelaarRookgedrag Kinderen

3311165364_d1af237643_oRookgedrag Kinderen.  Afgelopen week was het weer zover – er was een heuse ‘Wereld Niet Roken Dag’. Een mooi moment op aan te grijpen om rookgedrag en kinderen de goede kant op te sturen. Stichting Rookpreventie Jeugd en ruim 25.000 kinderen uit groep 8 vinden dat de smaakjes in sigaretten en de mooie pakjes van sigaretten moet ophouden. Een vijftal kinderen ging zelfs op bezoek bij een van de grootste sigarettenfabriek.

Uiteraard spraken ze niet met de directeur, maar met een ingehuurde communicatiemanager. Deze nam de mening van de kinderen en hoe rookgedrag kan worden beïnvloed niet helemaal serieus. Wat zonde he? Ze kregen zelfs te horen dat heel veel mensen met veel plezier roken. Tja, dat zijn dingen die kinderen ook zien, maar natuurlijk  is er niemand die ze de negatieve gevolgen van rookgedrag gunnen. Kinderen zeggen in groep 8 dat ze niet willen roken. Maar een derde van de kinderen leert binnen vijf jaar rookgedrag aan.

Het doel van Stichting Rookpreventie Jeugd is om te zorgen dat kinderen rookgedrag niet aanleren tot hun 25ste. Hierna is het minder dan 1% dat ze ooit rookgedrag gaan aanleren.

Op http://www.dewolven.com/pers-article/kinderen-vragen-tabaksindustrie-te-stoppen-hen-te-verleiden/ staan nog wat extra cijfers over kinderen en rookgedrag:

Waarom?
• Ieder jaar sterven 19.000 mensen in Nederland aan door roken veroorzaakte ziektes.

• Roken doodt wereldwijd meer mensen dan tuberculose, HIV/AIDS en malaria samen.
• 80% van de rokers begint met roken tussen het 11e en 18e levensjaar
• Nederland loopt achter in de westerse wereld op het gebied van rookpreventie

Hoe?
• De jongeren bereiken via hun eigen media (filmpjes, internet) doel: bewustwording en gedragsverandering.
• Lobby om rookwaren minder beschikbaar en uit het zicht (schoolpleinen) te krijgen.
• Het terugbrengen van het aantal verkooppunten, weg uit supermarkten, tankstations en boekwinkels alleen gespecialiseerde tabakswinkels
• Opleiding rookpreventie (professionele) opvoeders.
• Sterke verhoging van de accijns voor tabakswaren tot minimaal een verdubbeling van de huidige winkelprijs.

Zou jij een show rondom kinderen en rookgedrag interessant vinden om te zien/boeken?